Dizertační práce reflektuje vzrůstající zájem spotřebitelů o netradiční obiloviny
jako suroviny pro lidskou výživu. Mezi tyto patří zejména kamut, rýže s černými
či červenými obalovými vrstvami, divoká rýže, quinoa s barevnými obalovými
vrstvami či milička habešská. Dizertační práce se zabývá stanovením obsahu
základních nutričních a vybraných biologicky aktivních látek netradičních
obilovin, následným stanovením změn v jejich obsahu při skladování a po
tepelné úpravě. Vzorky netradičních obilovin s barevnými obalovými vrstvami
vykazovaly vyšší obsah polyfenolů, vlákniny a stejně tak i vitaminů ve srovnání
s běžnými obilovinami.
Klíčová slova: netradiční obiloviny, biologicky aktivní látky, polyfenoly,
vitaminy, antioxidační aktivita, stravitelnost, HPLC, ICP-MS.
ISBN: | 978-80-7454-920-5 |
EAN: | 9788074549205 |
Počet stran |
64 stran |
Datum vydání |
24. 06. 2020 |
Pořadí vydání |
První |
Jazyk |
český |
Vazba |
e-kniha - pdf |
Autor: |
Eva Koubová |
Nakladatelství |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
Tématická skupina |
999 - nezařazeno |
| Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Volně dostupné na http://hdl.handle.net/10563/45905 |