Hlavním cílem této disertační práce bylo studium málo prozkoumaných léčivých
rostlin z tropického pásma, a to z pohledu možného využití obsažených
biologicky aktivních látek v moderním potravinářství. Díky rostoucímu zájmu
konzumentů o funkční potraviny obohacené o přírodní složky, přispívající
k udržení zdraví a prevenci civilizačních chorob, stejně jako tlaku na výrobce
kvůli zajištění bezpečnosti potravin proti mikrobiální kontaminaci a prodloužení
jejich trvanlivosti pomocí přidaných přírodních antioxidantů, se otevřel zcela
nový trh v moderním potravinářství.
Testovány byly rostliny Momordica charantia L. (nadzemní část) a Solanum
stramoniifolium Jacq. (kořen, stonek, plod, list). Extrakty připravené v 80%
ethanolu byly podrobeny sérii standardních testů biologické aktivity
(antioxidační, protizánětlivá, antikarcinogenní, antimikrobiální) a jejich možná
toxicita byla hodnocena testem na primární buněčné linii PLP2. V rámci
antimikrobiální aktivity byl sledován jak účinek proti běžným patogenům, tak
proti rezistentním kmenům. Pomocí metody LC−MS byly identifikovány
přítomné látky, které by mohly být zodpovědné za silný biologický účinek
extraktů, a to především s důrazem na fenolické látky, jež jsou známy svou
výraznou biologickou aktivitou. Jednalo se především o deriváty kyseliny
hydroxyskořicové a glykosyly kvercetinu, kaempferolu a isorhamnetinu.
ISBN: | 978-80-7454-906-9 |
EAN: | 9788074549069 |
Počet stran |
42 stran |
Datum vydání |
09. 02. 2021 |
Pořadí vydání |
První |
Jazyk |
český |
Vazba |
e-kniha - pdf |
Autor: |
Blanka Svobodová |
Nakladatelství |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
Tématická skupina |
999 - nezařazeno |
| Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Volně dostupné na http://hdl.handle.net/10563/45992 |