Budoucnost prochází žaludkem. Snad žádnou tělesnou potřebu nepociťujeme tak naléhavě jako hlad a žízeň. Starost o plný žaludek proto stojí v základu každého života i celé lidské civilizace: od toho, co jíme, jak jídlo vyrábíme, přepravujeme, uchováváme a pořizujeme, se odvíjí naše zdraví, národní hospodářství i stav planety. Současná produkce jídla i podoba stravování však v globálním měřítku nesvědčí nikomu. Statistiky mluví o rostoucí míře civilizačních chorob, státy přestávají být soběstačné a v budoucnu mají přibýt ještě další miliardy hladových krků, které má planeta uživit. Jídlo je tak nenápadným středobodem mnoha globálních problémů a mělo by k sobě vázat politickou, společenskou i filozofickou pozornost. Carolyn Steelová proto zpovídá farmáře, polemizuje s filozofy, navštěvuje architekty nebo čte literární klasiky a ve své odvážné knize Sitopie dopřává jídlu důležitost, jaká mu náleží. Nejen dnes, ale hlavně v budoucnu.
ISBN: | 978-80-275-1056-6 |
---|---|
EAN: | 9788027510566 |
Doporučená cena: | 499 Kč |
Počet stran | 471 stran |
Datum vydání | 18. 5. 2022 |
Pořadí vydání | 1. |
Rozměr | 135×210 mm |
Vazba | kniha, brožovaná vazba |
Jazyk | český |
Autor: | Carolyn Steelová |
Překladatel: | Viktorie Hanišová |
Nakladatelství | Host-vydavatelství s.r.o. |
Tématická skupina | 2 - Společenské vědy; osvěta |