V současné době je velmi významným tématem mnoha vědeckých týmů
hledání alternativních zdrojů výživy a to z důvodu neustále se zvyšujících nároků
konzumentů na kvalitu, nutriční složení, široký sortiment potravin a taktéž
z důvodu nárůstu světové populace a civilizačních onemocnění.
Zvedá se tak poptávka po minoritních, méně známých, netradičních či nových
druzích rostlinných nebo živočišných produktů. Jsou to druhy, které nejsou v naší
společnosti příliš známé, nebo druhy, které se s vývojem zemědělské výroby
dostaly v minulých desetiletích do pozadí.
Tyto netradiční potraviny však přinášejí nový benefit – velmi významný zdroj
vitamínů, minerálních látek, vlákniny, enzymů, dalších bioaktivních a jiných
látek, ve většině případů s obsahy daleko vyššími než nalezneme u běžných
potravin.
Do netradičních druhů potravin pak řadíme netradiční druhy ovoce s mnohdy
unikátním složením, jedlý hmyz s vhodným složením, ekonomickým a
ekologickým benefitem oproti chovu hospodářských zvířat, dále jedlé květy příp.
další komodity. Dalšími přednostmi netradičních rostlinných druhů a jedlých
druhů hmyzu je jejich značná přizpůsobivost, nenáročnost na podmínky prostředí,
široká druhová rozmanitost a různé způsoby zpracování a v současnosti velmi
vysoký aplikační potenciál v potravinářství, farmacii, kosmetice aj. odvětvích.
Oblast vědeckého zájmu je pak zaměřena na chemické složení, použití různých
metod při stanovení složek, technologické parametry, senzorické vlastnosti,
změny při skladování, zpracování, srovnávání jednotlivých druhů a kultivarů,
porovnávání s konvenčními potravinami, sledování vzájemných vztahů mezi
bioaktivními složkami a antioxidačním působením, porovnávání lokalit
z hlediska složení, sledování vlivu klimatických faktorů, faktorů chovu,
bezpečnosti, doby sklizně aj.
Značná část obsahu předkládaných tezí byla publikována ve vědeckých
časopisech uvedených v databázích WoS a SCOPUS. Zájem o tyto výsledky
vědecké činnosti se pak odrážejí zejména v citovatelnosti jednotlivých publikací
a vytváří předpoklad pro další rozvoj oblasti potravinářství, výživy či příbuzných
oborů zajišťovaných Fakultou technologickou UTB ve Zlíně.
ISBN: | 978-80-7454-908-3 |
EAN: | 9788074549083 |
Počet stran |
40 stran |
Datum vydání |
16. 03. 2020 |
Pořadí vydání |
1. |
Jazyk |
český |
Vazba |
měkké desky, lepená brožura oříznutá po třech stranách |
Autor: |
Jiří Mlček |
Nakladatelství |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
Tématická skupina |
3 - Přírodní vědy, matematika |
| Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Určeno pouze pro potřeba UTB |