Spojení: +420 272 660 644
Registrace Přihlásit se


Zapomenuté heslo

Hodnocení kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování

Předložená habilitační práce se zabývá hodnocením kvalitativních parametrů vybraných skupin potravin během skladování. V práci byly zkoumány vybrané potraviny mléčného původu (pasterované a sterilované tavené sýry, bílý sýr zrající v solném nálevu) a masného původu (masné kontervy a polokonzervy, rybí konzerva, hotové jídlo v konzervě a instatní gulášová polévka) a též potraviny se sníženou aktivitou vody sacharidického původu (džem, med a lískooříšková pomazánka s kakaem). U některých potravin byly srovnávány 2 konzervační zákroky (pasterace a sterilace). Část potravin byla skladována krátkodobě (2 měsíce) a část dlouhodobě (6 až 24 měsíců), přičemž byly využity různé skladovací teploty (-18 až 40 °C). Během skladování byly potraviny podrobeny chemickým, fyzikálním, mikrobiologickým, texturním, reologickým a senzorickým analýzám. V případě trvanlivých potravin, které byly skladovány dlouhodobě, byl sledován vliv sterilace a/nebo teploty a délky skladování na jakost potravin. Práce představuje ucelený popis faktorů, které ovlivňují jakost potravin během skladování, včetně vlivu surovinové skladby (obsah sušiny, tuku v sušině a přídavku různých látek), použitého způsobu konzervace (pasterace, sterilace a osmoanabiózy) a podmínek skladování (zejména teploty a délky).
ISBN:978-80-7678-217-4
EAN:9788076782174
Počet stran 56 stran
Datum vydání 14. 12. 2023
Pořadí vydání První
Jazyk český
Vazba měkké desky, lepená brožura oříznutá po třech stranách
Autor: Zuzana Lazárková
Nakladatelství Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Tématická skupina 999 - nezařazeno
Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: Určeno pro potřeby UTB ve Zlíně
Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace