Spojení: +420 272 660 644
Registrace Přihlásit se


Zapomenuté heslo

S knížaty u stoluKuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři

Publikace S knížaty u stolu… je věnována atraktivnímu tématu středověké kulinární kultury dvorského prostředí. Pozornost je přitom zaměřena na všechny její složky: pokrmy a nápoje, gastronomickou přípravu, formy stolování, kuchyňské a stolní nádobí i stavební podobu a vybavení kuchyní a hodovních síní. Geograficky je téma vymezeno historickým opavským a ratibořským vévodstvím náležejícím ve 14. a 15. století opavské (opavsko-ratibořské) linii rodu Přemyslovců, územím se společnou politickou a kulturní minulostí. Zvolené téma publikace představuje na základě informací a artefaktů získaných interdisciplinárním výzkumem, jejichž základ tvoří katalog archeologických nálezů z rezidenčních měst – Opavy a Ratiboře. Kniha je bohatě vybavena ilustracemi (reprodukce středověkých iluminací, díla starých mistrů, nástěnné malby aj.), které umožňují čtenáři pochopit prezentované poznatky v kontextu středověké kultury. Nedílnou součástí takto pojaté koncepce vyprávění jsou i ukázky dobových receptů, včetně fotografií podle nich připravených pokrmů.
ISBN:978-80-88240-08-2
EAN:9788088240082
Doporučená cena:200 Kč
Počet stran 272 stran
Rozměr 220 x 230 mm
Pořadí vydání druhé
Vazba kniha, vazba není určena
Jazyk český
Editor: Irena Korbelářová
Editor: Michal Zezula
Nakladatelství Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě
Tématická skupina 2 - Společenské vědy; osvěta
Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace