Spojení: +420 272 660 644
Registrace Přihlásit se


Zapomenuté heslo

S knížaty u stoluKuchyně a kultura stolování na středověkých vévodských dvorech v Opavě a Ratiboři

Publikace S knížaty u stolu… je věnována atraktivnímu tématu středověké kulinární kultury dvorského prostředí. Pozornost je přitom zaměřena na všechny její složky: pokrmy a nápoje, gastronomickou přípravu, formy stolování, kuchyňské a stolní nádobí i stavební podobu a vybavení kuchyní a hodovních síní. Geograficky je téma vymezeno historickým opavským a ratibořským vévodstvím náležejícím ve 14. a 15. století opavské (opavsko-ratibořské) linii rodu Přemyslovců, územím se společnou politickou a kulturní minulostí. Zvolené téma publikace představuje na základě informací a artefaktů získaných interdisciplinárním výzkumem, jejichž základ tvoří katalog archeologických nálezů z rezidenčních měst – Opavy a Ratiboře. Kniha je bohatě vybavena ilustracemi (reprodukce středověkých iluminací, díla starých mistrů, nástěnné malby aj.), které umožňují čtenáři pochopit prezentované poznatky v kontextu středověké kultury. Nedílnou součástí takto pojaté koncepce vyprávění jsou i ukázky dobových receptů, včetně fotografií podle nich připravených pokrmů.
ISBN:978-80-88240-03-7
EAN:9788088240037
Počet stran 272 stran
Rozměr 220 x 230 mm
Datum vydání 30. 10. 2018
Pořadí vydání první
Jazyk český
Editor: Michal Zezula
Editor: Korbelářová Irena
Nakladatelství Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě
Tématická skupina 2 - Společenské vědy; osvěta
Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: batkova.petra@npu.cz
Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace