Polská verze publikace S knížaty u stolu je věnována atraktivnímu tématu středověké kulinární kultury dvorského prostředí. Pozornost je přitom zaměřena na všechny její složky: pokrmy a nápoje, gastronomickou přípravu, formy stolování, kuchyňské a stolní nádobí i stavební podobu a vybavení kuchyní a hodovních síní. Geograficky je téma vymezeno historickým opavským a ratibořským vévodstvím náležejícím ve 14. a 15. století opavské (opavsko-ratibořské) linii rodu Přemyslovců, územím se společnou politickou a kulturní minulostí. Zvolené téma publikace představuje na základě informací a artefaktů získaných interdisciplinárním výzkumem, jejichž základ tvoří katalog archeologických nálezů z rezidenčních měst – Opavy a Ratiboře. Kniha je bohatě vybavena ilustracemi (reprodukce středověkých iluminací, díla starých mistrů, nástěnné malby aj.), které umožňují čtenáři pochopit prezentované poznatky v kontextu středověké kultury. Nedílnou součástí takto pojaté koncepce vyprávění jsou i ukázky dobových receptů, včetně fotografií podle nich připravených pokrmů.
ISBN: | 978-80-88240-04-4 |
EAN: | 9788088240044 |
Počet stran |
296 stran |
Rozměr |
220 x 230 mm |
Datum vydání |
30. 10. 2018 |
Pořadí vydání |
první |
Vazba |
kniha, vázaná vazba |
Jazyk |
polský |
Editor: |
Michal Zezula |
Editor: |
Irena Korbelářová |
Nakladatelství |
Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě |
Tématická skupina |
2 - Společenské vědy; osvěta |
| Neprodejná publikace. Publikaci je možné poptávat zde: batkova.petra@npu.cz |