Ketogenní dieta je založena na vědecky ověřeném faktu: když tělo nemá dostatek krevního cukru, sahá pro potřebnou energii do vlastních tukových zásob. V játrech začne produkovat z mastných kyselin takzvané ketony, které slouží jako zdroj energie, a proto se tento přirozený stav nazývá ketóza. K tomu je potřeba snížit podíl sacharidů ve stravě na minimum a nahradit je bílkovinami a zdravými tuky.
Autorka před několika lety onemocněla autoimunitní Hašimotovou chorobou, která ovlivňuje štítnou žlázu. Neměla žádnou energii, a i když užívala předepsané léky a téměř denně chodila cvičit, pořád přibývala na váze. Přitom se vyhýbala tučným jídlům a držela se nutričních doporučení: víc cvičila a méně jedla. A pořád to nefungovalo. Nakonec se rozhodla vypustit z jídelníčku cukr, zrniny a průmyslově zpracované potraviny a začala dodržovat ketogenický přístup k jídlu, založený na přírodních potravinách. Tato kuchařka je určena pro ty, kteří s ketogenickou stravou teprve začínají, kromě receptů proto obsahuje i stručný a snadno pochopitelný úvod a různé tipy a rady.
ISBN: | 978-80-7549-957-8 |
EAN: | 9788075499578 |
Doporučená cena: | 359 Kč |
Počet stran |
208 stran |
Datum vydání |
16. 01. 2019 |
Pořadí vydání |
1. |
Rozměr |
191 × 235 mm |
Vazba |
kniha, brožovaná vazba |
Jazyk |
český |
Autor: |
Martina Slajerova |
Překladatel: |
Jitka Rákosníková |
Nakladatelství |
Esence |
Tématická skupina |
999 - nezařazeno |