Autor se ve své mimořádně čtivé práci zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Krom alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stavovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka. Jeho popis průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství, je varovný, autor nicméně v této i dalších svých knihách nabízí i východisko. Prostá doporučení typu "nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu" či "nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí", apelování na návrat tradičním receptům a mísdtním dodavatelům jsou stejně platná i pro českého čtenáře. Michael Pollan se této tematice věnuje soustavně a s mimořádným čtenářským ohlasem. Mezi jeho knihami najdeme tituly jako Obrana jídla: Jedlíkův manifest či Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál.
ISBN: | 978-80-257-0896-5 |
---|---|
EAN: | 9788025708965 |
Doporučená cena: | 498 Kč |
Počet stran | 368 stran |
Rozměr | 182x257 mm |
Pořadí vydání | 1. |
Datum vydání | 20. 6. 2013 |
Jazyk | český |
Vazba | pevné desky, papírový potah, přebal |
Překladatel: | Fialová, Jitka |
Nakladatelství | Argo, spol. s r.o. |
Tématická skupina | 3 - Přírodní vědy, matematika |